Logo barneveldvandaag.nl


Arjen Korevaar bezocht in Hongarije een congres van mensen die op jonge leeftijd jeugdkanker hebben gehad.
Arjen Korevaar bezocht in Hongarije een congres van mensen die op jonge leeftijd jeugdkanker hebben gehad. (Foto: Alex Docita)

'Er valt een toekomst te winnen'

Barnevelder Arjen Korevaar (32) heeft deelgenomen aan het eerste congres van Youth Cancer Europe (YCE) in Budapest. Arjen, die zelf op jonge leeftijd kanker overleefde, heeft tijdens de internationale bijeenkomst veel ervaringen gedeeld met lotgenoten. ''En dat is ook precies waar (ex-)kankerpatienten veel behoefte aan hebben. Na de behandeling en genezing zit je nog met tal van vragen en loop je tegen problemen aan.'' Hij ging op persoonlijke titel naar de Hongaarse hoofdstad.

Door Leo Polhuys

BARNEVELD - "Het is misschien iets te boud uitgedrukt, maar ik vergelijk hetgeen voormalige kankerpatiënten meemaken wel eens met posttraumatische stress, waar soldaten na een missie in een ander land ook wel last van hebben", zegt Arjen, in het dagelijks leven ICT consultant en ook bekend als fractievoorzitter van Pro'98 in de Barneveldse gemeenteraad. Hij kreeg op zijn 21ste teelbalkanker en onderging een operatie in Amersfoort en chemo in Utrecht. Kanker is natuurlijk altijd erg, maar als je er als jongere door wordt getroffen, speelt een aantal factoren nadrukkelijker een rol dan bij ouderen. Arjen: "De tachtig mensen op het congres kregen de ziekte in een periode waarin je belangrijke keuzes maakt als het gaat om relaties, studie en werk. Ik studeerde (politicologie Bestuur en Beleid, red.) aan de VU en UVA en had bijvoorbeeld last van vermoeidheid, maar met wie deel je dat? Na je genezing wil je je bestaan weer opbouwen. Mensen zeggen tegen je dat het fijn is dat je bent genezen en dat je nu weer verder kunt. En dat is natuurlijk ook zo. Maar het is voor deze groep jongeren lastig om weer vooruit te durven kijken. De problemen zijn na je genezing dan ook nog niet voorbij.'' Doel van het congres was het bespreken van het YCE actieplan. Een van de grote speerpunten die naar voren werd gebracht, betreft financiële discriminatie. Congresdeelnemers pleiten op Europees politiek niveau voor het recht om vergeten te worden, zodat zij niet jarenlang geconfronteerd worden met de gevolgen van hun ziekte, als het gaat om het afnemen van bijvoorbeeld een levensverzekering. Arjen: "Op Europees niveau is ook geregeld dat je recht hebt op de beste behandeling. Maar hoe weet je als patiënt waar je die kan krijgen? Het is belangrijk dat je er zelf boven op zit en kijkt welke mogelijkheden er zijn." Tijdens het congres werd ook duidelijk dat de voorzieningen en de manier waarop tegen kanker wordt aangekeken, voor kankerpatiënten in de diverse Europa landen nogal kunnen verschillen. Arjen: "Ex- patiënten hebben vooral heel veel behoefte aan mentale ondersteuning. Ik heb zelf na mijn ziekteperiode begeleiding gezocht van een psycholoog en dat zou eigenlijk standaard moeten zijn. De bijeenkomst motiveert mij om voor de belangen van deze bijzondere groep op te komen, zij hebben een toekomst voor zich te winnen".

Meer berichten