Logo barneveldvandaag.nl


Ronald Bakker bij de toonkamer van de vroegere barbier in het ambachtenmuseum.
Ronald Bakker bij de toonkamer van de vroegere barbier in het ambachtenmuseum. (Foto: Hetty Heijne)

Stap binnen in de wereld van toen

Met pen, fototoestel en onder andere de 'Minimap met 10 toeristische toppers' van Visit Veluwe en Go Barneveld, gaan we deze zomer de gemeente Barneveld ontdekken. En wat blijkt: er is veel, heel veel te doen in de gemeente met zijn vele dorpskernen.

Door Hetty Heijne

TERSCHUUR - Toeristische topper 4 is het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Hier zijn ruim 160 oude ambachten en diverse soorten speelgoed van vroeger te zien. "Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum is een museum met herkenning voor ouderen en verbazing voor de jeugd", vertelt Ronald Bakker van het museum ons.

De tentoongestelde spullen zijn een unieke collectie van Kees Bakker, de vader van Ronald. "Mijn vader verzamelde in eerste instantie oude landbouwwerktuigen. Deze knapte hij op en die werden bij de vroegere kaasboerderij buiten neergezet. Ook begon hij met het verzamelen van oude spullen en uiteindelijk kwam er het Ambachten & Werktuigen Museum aan de Wencopperweg in Barneveld. Vanaf 1996 is het museum op de huidige locatie te vinden." Als we door het ambachtenmuseum lopen, stappen we letterlijk terug in de tijd. Het museum is zodanig ingericht dat er in iedere aparte toonkamer een ambacht te vinden is. Een van de 160 ambachten is de PTT. Hier vinden we alles van brievenpost tot telefoons. Er staan drie 'oude' telefoons met draaischijf gekoppeld aan een 'centrale' waarbij de jeugd elkaar kan bellen. Twee meisjes staan verbaasd te kijken: 'Waar zijn de knopjes?', vraagt de een aan de ander. We helpen ze even en na de uitleg pakt een haar iPhone en zegt: 'Dit is veel makkelijker!' We hebben ze ook meteen de computerafdeling laten zien, u weet wel: die computers zonder geheugen maar met plastic floppy's en toen kregen we de vraag hoe je dan kon internetten.

We lopen verder langs de fietsenmaker met anti-plofbanden uit oorlog en de carbidfietslamp. We nemen een kijkje in het kruidenierswinkeltje uit het Tolhuis 7 te Terschuur met de originele winkelinventaris uit 1850. De camerawinkel met oude filmcamera's en fototoestellen met het opzetflitsblokje. En de wasruimte waar je kunt zien hoe vroeger de was werd gedaan met een oude wastobbe en 'Radion 'waspoeder. En wat dacht u van alle oude emaillen spulletjes zoals het groene petroleumstel. Op de eerste verdieping is het antieke-speelgoedgedeelte met K'nex, Dinky Toys, ouderwetse poppen, poppenwagens en veel meer. Ruim drieënhalf uur later lopen we weer het museum uit en drinken een kopje koffie met wat lekkers in het horecagedeelte.

Met 160 verschillende oude ambachten, oud speelgoed en twee speurtochten voor de jeugd die je meenemen door het verleden in het ambachtenmuseum, valt er veel te ontdekken. Het leuke is dat je het meeste mag vastpakken en bekijken, zo komt de geschiedenis nog meer tot leven. Ook is er een buitenmuseum en speciaal voor de kinderen is er een leuke speelruimte binnen en een Oud-Hollands Spellenplein buiten. Tot 19 november is tevens er een tijdelijke Meccano expositie. Het Museum is te vinden aan de Rijksweg 87 in Terschuur en is het gehele jaar geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en van april t/m september ook open op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Het museum is rolstoelvriendelijk, heeft meerdere liftjes en er staan rollatoren en rolstoelen ter beschikking. Verder is er een gezellig museumcafé en voor degene die met de fiets komen een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Parkeren is gratis. Nieuwsgierig geworden? Kom dan langs of kijk voor meer informatie op www.oudeambachtenmuseum.nl of www.gobarneveld.nl.

Meer berichten