Scherpenzeel, 160519 - Foto Ruben Meijerink / APA FOTORegiobestuur Regio Foodvalley
Scherpenzeel, 160519 - Foto Ruben Meijerink / APA FOTORegiobestuur Regio Foodvalley (Foto: )

Column Judith: Een nieuwe fiets

Ik ben niet iemand van de grote uitgaves, daar moet ik altijd lang en hard over nadenken. Diep in mijn achterhoofd wilde ik graag een elektrische fiets, maar ja, dat kon wel wachten tot na later als ik oud was, dacht ik. Want zelfs al wil ik een gewone, dan nog is het een behoorlijke uitgave. Dat had ik hier en daar wel eens gezegd, dus met verjaardagen kreeg ik regelmatig alvast een bijdrage. Dat loopt toch wel op, dus het werd tijd om me eens uitgebreid te gaan oriënteren bij een winkel.

In de winkel van mijn keuze stond Jan van 21 jaar. Het kon bijna mijn kleinkind zijn, maar vooruit, ik nam maar aan dat hij er verstand van had. Jan kwam eerst met de meest gewone fiets. Prachtig, maar ik vond hem erg saai. Ik wilde meer kleur. Hij keek net zo als de man bij wie ik mijn eerste auto ooit kocht, toen ik zei dat ik de versnellingspook niet zo leuk vond. Maar toch, hij troonde me mee naar een felblauwe fiets. Daar zag ik mezelf ook niet op en ik wees naar dezelfde, maar dan in zwart. "Maar u wilde toch kleur?'', zei Jan verbijsterd. Hij schakelde echter razendsnel om want als ik zwart wou dan mocht het zwart zijn. En voor ik iets kon uitleggen over mooi zwart en gewoon zwart was ik al weg voor een proefrit.

Heerlijk, het waaide best maar ik zoefde over de fietspaden alsof het niks was. Maar ik was er vast van overtuigd dat ik eerst nog naar wel tien fietsen moest kijken voor ik een besluit zou nemen. Kijk, daar kwam de kwaliteit van Jan boven. "Als u dit fijn vindt, waarom zou u deze dan niet gewoon nemen?" Hij zei nog net niet dat ik anders in de war zou raken, maar ik deed wat hij zei. Binnen een uur had ik die fiets gekocht. Nog geen moment spijt van gehad.
Niet voor niets werd deze winkel een paar maanden later de Tweewielerwinkel van het jaar 2019. En behalve een superfiets heb ik geleerd dat je heel goed naar het advies van een jongere kunt luisteren.

Judith van den Wildenberg

Meer berichten