Een blik op busknooppunt Wittenberg bij Garderen. Reizigers kunnen van hieruit naar onder meer Apeldoorn, Barneveld en Ede.
Een blik op busknooppunt Wittenberg bij Garderen. Reizigers kunnen van hieruit naar onder meer Apeldoorn, Barneveld en Ede. (Foto: Leo Polhuys)

Rondweg zorgt voor oponthoud bus

Het busvervoer in Gelderland wordt onaantrekkelijk voor reizigers. Tenminste, dat zegt reizigersorganisatie ROCOV. De organisatie heeft in een brief aan alle Gelderse gemeenten haar zorgen geuit.

Door Leo Polhuys

BARNEVELD - Door toenemend verkeer, werkzaamheden en de aanleg van drempels wordt de reistijd van trajecten steeds langer, stelt ROCOV vast. Daarmee worden volgens haar reizigers de bus uit en de auto ingejaagd. ''Op steeds meer lijnen zien vervoerbedrijven zich genoodzaakt de rijtijden te verlengen vanwege een slechtere doorstroming van de bussen,'' stelt ROCOV vast. Daarnaast verslechteren volgens de organisatie aansluitingen bij busstations en is op sommige lijnen de frequentie verlaagd. Hierdoor dreigt een neerwaartse spiraal: het busvervoer wordt onaantrekkelijker buiten de vrijliggende busbanen, waardoor reizigers afhaken en voor de auto kiezen. Hierdoor wordt de doorstroming nog slechter. De belangrijkste oorzaken zijn het toenemend autoverkeer, wegwerkzaamheden op busroutes en de aanleg van drempels en andere maatregelen die de snelheid afremmen.

Op een regenachtige donderdagmiddag is het leeg op busknooppunt Wittenberg, twee kilometer van Garderen. Bussen uit alle richtingen komen hier samen en rijden door de week overdag op elk uur naar bestemmingen als Barneveld, Nunspeet, Apeldoorn, Ede en via Voorthuizen, Terschuur en Zwartebroek naar Amersfoort. Erg veel passagiers zijn er niet, in de bussen zitten slechts enkele reizigers.
''Met het aantal verkeersopstoppingen valt het op de Veluwe wel mee,'' zegt de chauffeur van de bus richting Nunspeet. Ook met het aantal drempels valt volgens de chauffeur wel te leven. ''Van files hebben we ook al niet zoveel last. Maar er ontstaan wel vertragingen bij Voorthuizen, waar de rondweg wordt aangelegd. Dat zorgt voor oponthoud en brengt met zich mee dat de reistijd wel eens langer wordt. Zeker als binnenkort de schoolvakanties weer zijn afgelopen en het weer drukker wordt op de weg, zullen we wel iets gaan merken van de werkzaamheden bij Voorthuizen.''
Kees van de Corput reist drie keer per week zakelijk met de bus van Apeldoorn naar Amersfoort. Hij zit voorin de bus, de laptop op schoot. ''Meestal reis ik 's morgens vroeg en eind van de middag, maar nu toevallig midden op de dag. Het is nu rustig, maar dat verandert binnenkort. Van gehobbel door drempels heb ik persoonlijk geen last. Maar je merkt wel dat de bus langzamer opschiet als het druk is op de weg. Geen wonder, want er is nu eenmaal veel autoverkeer. En wat je ook merkt is dat er bij wegwerkzaamheden al gauw vertraging ontstaat. Bij Voorthuizen is dat inderdaad ook het geval, maar ook op andere plaatsen.''

Meer berichten