V.l.n.r.: Egbert, Wijnanda en Wiljan zijn nauw betrokken (geweest) bij de Jeugdweek.
V.l.n.r.: Egbert, Wijnanda en Wiljan zijn nauw betrokken (geweest) bij de Jeugdweek. (Foto: Leo Polhuys)

Jeugdweek Woudseweg een groot feest

Aan de Woudseweg in Barneveld wordt van 26 tot en met 30 augustus voor de veertigste keer de jeugdweek van de Hervormde gemeente gehouden. Naar verwachting komen er weer honderden deelnemers.

Door Leo Polhuys

BARNEVELD - ''Doel is om de jeugd in aanraking te brengen met de Blijde Boodschap uit de Bijbel,'' zeggen Wijnanda de Goeijen, Wiljan Mulder en Egbert Hekman. Laatstgenoemde was destijds betrokken bij de oprichting en eerste voorzitter. Hij woont inmiddels al jaren in Hoogeveen. ''De wijkgemeente was veertig jaar geleden net gevormd, toen we gingen nadenken over de vraag hoe we ook de jeugd met het Evangelie zouden kunnen bereiken. We zochten naar iets dat goed bij deze nieuwe wijk zou passen. De jeugdweek was een van de missionaire ideeën en werd meteen een groot succes. De activiteiten worden net als vroeger nog steeds in een grote tent gehouden. Ook het concept is door de jaren heen ongeveer hetzelfde gebleven. Maar wat de activiteiten ook zijn, het is altijd feest voor iedereen.'' (Eveneens) oud-voorzitter Wijnanda de Goeijen: ''Kinderen van vier tot negen jaar wordt 's morgens een Bijbelverhaal verteld, waarna ze lekker aan de gang gaan om het verhaal creatief uit te beelden. De tieners vanaf 12 jaar volgen hun eigen programma met Bijbelstudies en sportieve activiteiten zoals een waterspektakel of survival. Zij worden geleid door jongeren die net iets ouder zijn, zo rond de twintig, met wie ze zich goed kunnen identificeren. Ook is er sinds 2005 een middengroep voor de 10- en 11-jarigen, Split Level. Voor hen zijn er 's middags onder meer sport- en spelactiviteiten. De kinderen kijken altijd uit naar de jeugdweek. Ze vragen hun ouders om dan niet op vakantie te gaan…'' Wijnanda heeft een jubileumkrant samengesteld waarin alle ontwikkelingen van de veertig jaren door enthousiaste insiders geschetst worden.

Wiljan is de huidige voorzitter van de jeugdweek. Hij deelt die taak met Wouter Vermeulen. ''De jeugdweek is er voor iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond. We weten natuurlijk nooit wat er bij individuele kinderen blijft hangen, maar we zijn ervan overtuigd dat de activiteiten indruk maken en dat de deelnemers nadenken over wat ze hebben gehoord. De jeugdweek wordt door de kerk breed gedragen maar de organisatie wordt wel steeds ingewikkelder. De bebouwing van Barneveld Zuid rukt op; het veld wordt dus steeds kleiner en bovendien worden door de toenemende veiligheidseisen de inspanningen en kosten voor de organisatie steeds hoger.''

In verband met het jubileum wordt op 27 augustus een bijeenkomst gehouden voor de vele (oud)vrijwilligers. Vanaf 19.30 is er een concert met medewerking van Marcel Zimmer, daarna een gezellig samenzijn. Deelname aan de jeugdweek is gratis, opgave is niet nodig. Informatie: www.jeugdweek.net.

Meer berichten