In de themaruimte van het Veluws schooltje uit 1925 leren we alles over de schooltijd van toen.
In de themaruimte van het Veluws schooltje uit 1925 leren we alles over de schooltijd van toen. (Foto: Hetty Heijne)

Volop geschiedenis in Museum Nairac

Met pen, fototoestel en onder andere de 'Minimap met 10 toeristische toppers' van Visit Veluwe en Go Barneveld, gaan we deze zomer de gemeente Barneveld ontdekken. En wat blijkt; er is veel, heel veel te doen in de gemeente met zijn vele dorpskernen.

Door Hetty Heijne

BARNEVELD - Tegenover de Oude Kerk van Barneveld is sinds 1975 het Museum Nairac gevestigd. De basis van het museum is de archeologische verzameling van burgemeester Nairac die in de 19de eeuw onderzoek deed naar de geschiedenis van de Veluwe.

"Hij legde een prachtige collectie archeologische voorwerpen aan en stalde deze uit in een kamer in het gemeentehuis, de Oudheidkamer", vertellen Michiel Hoenderdaal en Liesbeth Gordijn van het museum. "Tegenwoordig kan iedereen deze - maar ook andere - vondsten in Museum Nairac bewonderen.'' In 2013 is het pand opnieuw ingericht en is een vaste presentatie van elf interactieve themakamers toegevoegd. Hier start onze rondwandeling door het museum en we leren alles over het Veluwse leven en Barneveld van toen. Zo zien we wie er woonden op Kasteel de Schaffelaar. In de themakamer van het Veluws schooltje uit 1925 leren we alles over de schooltijd op de Veluwe. Verder is er een 'Rookkamer' met de tabaksteelt in de Gelderse vallei, Godsdienst op de Veluwe - waarbij we het idee krijgen dat we op een kerkbank in de kerk zitten, Molukkers in Barneveld rond het jaar 1953, de themaruimte 'Meesters in hout', waar we een kijkje nemen in het atelier van Jan Evert van de Fliert en nog veel meer. In iedere themaruimte zijn foto's, geluidsfragmenten en videoprojecties geplaatst, waardoor je een goede indruk krijgt van de geschiedenis uit de omgeving. We vervolgen ons bezoek op de archeologie-afdeling. "Hier staan de vondsten die in de Oudheidkamer stonden. Deze collectie is flink uitgebreid door items in bruikleen en schenkingen en resultaten van latere archeologische opgravingen", vervolgt Michiel. Bijzonder is 'de Klokbeker', afkomstig uit een grafheuvel in Voorthuizen die dateert uit het jaar 2300 v.Chr. Verder zien we hier onder meer bekers uit de prehistorie, stenen bijlen, vuurstenen pijlpuntjes en sieraden van brons en glas. We komen uit bij de twee expositiezalen die gehuisvest zijn in de moderne aanbouw. Hier worden elk jaar tenminste drie tentoonstellingen georganiseerd op het gebied van kunst of design. Natuurlijk nemen we ook hier een kijkje alvorens we ons museumbezoek afsluiten. Museum Nairac is een klein, maar zeer interessant museum, ook leuk voor scholen en/of groepen.

In de twee tentoonstellingszalen zijn t/m 5 oktober de tentoonstellingen 'Gezocht M/V' en 'Wonderlijke Waaiers' te bezichtigen. De expositie 'Gezocht M/V' is een mix van design, fotografie, textielkunst en fashion. Verrassende werken waarin man of vrouw, als maker of als gebruiker, centraal staat zoals het monumentale werk van Barbara Broekman, opgebouwd uit ontelbare kleine stiksteekjes en behangkunstenaars Marcelo Gimenes en Jaap Snijder die een oer-Hollands ambacht na ruim 200 jaar weer nieuw leven hebben ingeblazen. Zij maken handbeschilderd behang voorzien van fleurige details. In de tentoonstelling 'Wonderlijke Waaiers' wordt het gebruiksvoorwerp de waaier belicht. Museum Nairac is te vinden aan de Brouwerstraat 1 te Barneveld. De openingstijden zijn: dinsdag t/m vrijdag van 11.00 - 17.00 uur en zaterdag van 13.00 - 17.00 uur. Voor informatie kunt u mailen naar info@nairac.nl of kijken op www.nairac.nl of www.gobarneveld.nl. Het museum heeft goede parkeergelegenheid op het Torenplein en is rolstoeltoegankelijk.

Meer berichten