Logo barneveldvandaag.nl


Foto:

Column Judith: Hittegolf

Nog een keer een hittegolf. Onvoorstelbaar! Er zeiden mensen tegen me: "Wat gemeen he, zo' staartje hitte eind augustus." Ik ben het er helemaal mee eens. Vooral die plakkerige nachten zijn heel gemeen.

Ik ging nog even nietsvermoedend naar het dorp, voor de laatste uitverkoopjes. Kijk, dat kun je in die hitte prima doen want er is geen kip op straat. In elke winkel hebben ze volop tijd en ruimte voor je. Dat is wel weer jammer voor de winkeliers, want we hebben zo'n leuk centrum. Als mensen me vragen waar ik altijd ga winkelen, zeg ik altijd stomverbaasd: "In Barneveld natuurlijk!" Dat is voor mij een vanzelfsprekendheid. Met een enkel uitstapje naar Voorthuizen dan. Maar het is toch wel iets gezelliger als er ook wat mensen op straat rondlopen. Een ander opvallend ding bij deze hitte is de enorme stilte in de wijk. Er wordt zelfs niet eens meer zoveel gebarbecued. Iedereen vlucht naar binnen blijkbaar.

Ik geef toe, ik ging er niet speciaal voor naar het centrum, ik moest toevallig op het gemeentehuis zijn en dacht dat ik daarna het centrum wel even in kon. In de winkels is het heerlijk koel, maar daarna, als je weer naar buiten moet, dan slaat die hitte toch in je gezicht! Een ijsje dus maar om even inwendig af te koelen." Wilt u een servetje?", vraag een aardig meisje. Leek me niet nodig maar dat had ik helemaal mis. Ik moest opeens heel snel likken anders zat ik helemaal onder.

Het weer blijft altijd een onzekere factor. Jaren geleden organiseerde ik met lokale winkeliers een modedag om de wintercollectie te presenteren. Half september was het gepland. Het ging ook door, alleen vielen de mussen van het dak en kwam er niemand om winterjassen en warme truien te passen. En ook toen waren er erg weinig bezoekers in het centrum. Ik snapte het wel, maar het was wel heel erg jammer.

Volgende week is alles weer gewoon: de vakantie is dan voorbij, de luie dagen zijn over. En daar zal dan ook wel weer passend weer bij zijn:af en toe een mooie dag, soms wind en regelmatig regen. Gewoon, zoals we het altijd gewend zijn.

Judith van den Wildenberg