Logo barneveldvandaag.nl


De presentatie werd gehouden ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het restaurant.
De presentatie werd gehouden ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het restaurant. (Foto: Leo Polhuys)

't Zuiderbosch presenteert kookboek

Restaurant 't Zuiderbosch in Voorthuizen lanceerde maandag haar eerste kookboek. Titel van het boek is KookLef. Het boek is geschreven door Patricia, Annette en Kim, alle drie werkzaam bij het restaurant. 't Zuiderbosch is bijzonder trots op haar eigen kookboek.

Door Leo Polhuys

VOORTHUIZEN - De presentatie werd gehouden ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het restaurant, dat mooi ligt verscholen in de bossen bij Voorthuizen en onder andere over een midgetgolf beschikt. Een trotse gastheer Hans Miedema begroette vele tientallen gasten en leveranciers op zonovergoten terrassen en zei erg blij te zijn met de publicatie van het boek. Patricia, Annette en Kim hebben veel plezier gehad tijdens de voorbereidingen voor de uitgave. Het boek bevat 37 gerechten, maar laat ook de 'reis' zien die de drie vrouwen hebben gemaakt, te weten hun eigen ontwikkeling en die van het bedrijf. Hun lef, hun vrouwelijke intuïtie en hun liefde voor mooie ingrediënten van bijzondere leveranciers komen duidelijk naar voren. Tijdens een aantal korte interviews met leveranciers zoals de wijnspecialist en de slager bleek de voorliefde van 't Zuiderbosch voor kwalitatief hoogstaande producten, liefst zoveel mogelijk uit de omgeving. Want waarom zou je het van ver halen als het dichtbij te krijgen is? Ook werd duidelijk dat een restaurant zich niet alleen onderscheidt door het servies, de bediening of de omgeving, maar vooral door gebruik van de allerbeste ingrediënten zodat de gast het lekkerste van het lekkerste op zijn bord krijgt. Tijdens de presentaties kwamen ook verschillende ontwikkelingen in de horeca aan de orde. Zo bleek bijvoorbeeld dat er tegenwoordig ook veganistische wijn wordt aangeboden.

Patricia, Annette en Kim hebben recepten verzameld die ze zelf ook lekker vinden. Het gaat lang niet altijd om uitheemse recepten; zo wordt bijvoorbeeld de van oudsher de alom bekende balkenbrij beschreven.Een gerecht dat een beetje in de vergetelheid is geraakt. Het bijzondere van het boek is natuurlijk dat drie vrouwen centraal staan, terwijl in de keuken van een restaurant meestal mannen de scepter zwaaien.
Zoals dat in een restaurant gaat, kregen de gasten - na het officiële programma waarbij de eerste exemplaren werden uitgereikt - ook enkele lekkere gerechten voorgeschoteld en was er tijd voor informeel samenzijn, een goed glas wijn en een borrel.
De gasten lieten het zich allemaal zeer goed smaken. ''Ik ga ook zo'n kookboek aanschaffen. Dan kan ik thuis ook eens iets moois uitproberen,'' aldus een van hen. ''Het lijkt me ook erg leuk om alle ingrediënten voor een recept bij elkaar te scharrelen.'' Een ander: ''Het is leuk dat het restaurant zijn nek uitsteekt met zo'n boek. Dat getuigt van ondernemerschap.''
Het kookboek van restaurant 't Zuiderbosch is verkrijgbaar voor € 19,95. Bestellen kan door een mail te sturen naar info@restauranthetzuiderbosch.nl.