Logo barneveldvandaag.nl


Foto:

Column Judith: Stroomstoring

Zondag eind van de middag, ben net thuisgekomen van een week vakantie in heel warm Italië. De reis terug ging niet zonder horten en stoten, wat vertraging hier en daar maar toch, rond vijf uur weer terug in mijn eigen huis. Eerst even uitpakken en me weer ' thuis' voelen en dan begint mijn maag te rommelen. Tijd voor soep! Ik kook elektrisch en het duurt even voor het tot me doordringt dat de kookplaat het niet doet. Hij zal toch niet stuk zijn? Nee, want de klok bij de magnetron doet het ook niet. Ik ga snel naar de stoppenkast waar natuurlijk een briefje had moeten hangen hoe de stoppen erbij moeten staan. Bovendien heb ik nog een mix van oude, porseleinen stoppen en moderne en ook nog een soort extra meter waar schuifjes omhoog en omlaag kunnen. Niks helpt en ik weet inmiddels niet meer hoe de beginstand was. Naar buiten dan maar, kijken of het bij de buren op de hoek, die mijn steun en toeverlaat zijn, ook zo is.

Het is overal zo. Een stroomstoring! Kan gebeuren, zal wel snel opgelost zijn, denk ik nog. Een uur later gromt mijn maag echt hard en stap ik toch maar in de auto. Er zal toch wel iets te halen zijn in Barneveld? Het is uitgestorven op straat. Zelfs de verkeerslichten doen het niet. Ik heb er inmiddels een hard hoofd in. Richting snelweg dan maar, ha, hier doen de verkeerslichten het wel dus misschien is de Mac wel open. Alles donker daar. Doorrijden naar Voorthuizen waar het welkomstbord wel verlicht is. En bij verschillende restaurants doet de buitenverlichting het. Zou het waar zijn? Op naar De Daltons. En ja, daar zijn ze als vanouds in bedrijf. Alleen is het erg druk, vooral met Barnevelders.

De jongen achter de balie grijnst me toe: "Voorthuizen heeft het, he, je kunt beter hier komen wonen!". Geen beter vermaak dan leedvermaak, maar ik heb mijn maaltje.

Het duurde tot ongeveer half tien. Het was heel stil in huis. En koud. Telefoon leeg en geen internet. Hoe moet dat inderdaad als we alles elektrisch hebben, zonder backup. Ik wil er eigenlijk niet eens over nadenken, maar dat moet wel.