Logo barneveldvandaag.nl


Beeld uit de musical Uwe Majesteit van musicalgroep Rivka.
Beeld uit de musical Uwe Majesteit van musicalgroep Rivka. (Foto: Jos van Ginkel)

Rivka brengt musical Uwe Majesteit

In het Barneveldse Schaffelaartheater wordt op 11 en 12 oktober de musical Uwe Majesteit opgevoerd. Het is een initiatief van een groep leden van de Hervormde (Grote) kerk in het dorp, die opereert onder de naam Rivka. De groep heeft inmiddels een traditie opgebouwd.

Door Leo Polhuys

BARNEVELD - Over de inhoud van de voorstelling blijft regisseur Frank Haanschoten het liefst een beetje geheimzinnig. ''Mensen moeten zelf maar komen kijken en zich laten verrassen. In elk geval is het verhaal gebaseerd op de Bijbel. Leidend thema is de vraag wie je als mens bent, ook als je in een andere cultuur terechtkomt. Hoe houd je dan stand? Ook komt de invloed van wereldleiders aan de orde.''
Het is de zesde keer dat de groep een musical uitvoert. Frank: ''Centraal staat de vraag hoe we op een creatieve manier een deel van de inhoud van de Bijbel kunnen vertalen naar het alledaagse leven. Het duurt ongeveer twee jaar voordat we een productie rond hebben. We doen alles zelf, van het bedenken van het verhaal tot en met de liederen, kostuums, decoratie en licht en geluid. Het is een heel proces voordat we alles rond hebben. Na een eerste sessie waarin allerlei ideeën naar voren worden gebracht, vindt een selectie plaats en zo komen we langzamerhand tot een verhaal. We gaan dan aan de slag om te kijken wat er in de Bijbel staat en hoe we alles op een kunstzinnige manier kunnen vormgeven.''

Groei

Het musicalteam telt in totaal zo'n vijfentwintig mensen, onder wie vijftien acteurs en zes muzikanten, Een deel van hen deed ook aan vorige producties mee. Frank: ''Het is heel leuk om te zien dat er ook verschillende leeftijdsgroepen zijn vertegenwoordigd, van een jaar of zestien tot in de zestig. Voor een aantal leden heeft deelname aan de musical geleid tot persoonlijke groei. Zij durven op het podium te staan en hun stem letterlijk te laten horen. Daar doen zij hun voordeel mee in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld in hun werk. Aanvankelijk komen sommige deelnemers verlegen het podium op, maar ze gaan er zelfverzekerd weer vanaf. Het is fijn om samen als leden van de kerk zo creatief bezig te zijn.'' Een klein deel van de medewerkers komt overigens van buiten de kerk of uit een andere plaats.
''Tijdens de uitvoering van vorige musicals zat de zaal behoorlijk vol. Daar hopen we nu natuurlijk ook weer op. We denken in totaal zo'n duizend bezoekers te trekken.'' Kaarten kosten € 10 per persoon en zijn online te verkrijgen: https://www.schaffelaartheater.nl/events. Reserveren kan ook aan de kassa van het Schaffelaartheater. Indien voorradig zijn er ook op de avond zelf een uur voor aanvang van de voorstelling toegangskaarten aan de kassa verkrijgbaar. Voor meer informatie:https://www.facebook.com/Rivkabveld/ of Frank Haanschoten, tel. 06 - 51412747.