Logo barneveldvandaag.nl


Een wandeling door Landgoed Schaffelaar gaat over wandelpaden waarbij bos, weilanden en maisvelden elkaar afwisselen.
Een wandeling door Landgoed Schaffelaar gaat over wandelpaden waarbij bos, weilanden en maisvelden elkaar afwisselen. (Foto: Hetty Heijne)

Wandelen door bijzonder Parkbos

Landgoed Schaffelaar is een mooi oud landgoed met een kasteel, een park, een bos en een grote omgrachte weide. Je kunt er een mooie wandeling maken, dus trekken de wandelschoenen aan en gaan dit landgoed verkennen.

door Hetty Heijne

BARNEVELD – Bij Kasteel De Schaffelaar is gratis parkeergelegenheid, maar wij zetten de auto neer bij het parkeerplaatsje aan de Norschoterweg. Vanuit hier lopen we langs het witte hekwerk waarop de naam 'Het Geldersch Landschap' staat. Aan het eind gaan we rechts af, waardoor we het landgoed aan onze linkerhand en de naastgelegen weilanden aan onze rechterhand houden. We gaan linksaf, en komen op een landweg/bospad waarbij bos, weilanden en maisvelden elkaar afwisselen.

Bij een klein wit boerderijtje en een splitsing besluiten we rechtdoor te gaan. Een goede keus, want we komen bij een aantal mooie vijvers met verschillende rododendronstruiken die af en toe nog een bloem laten zien. Verder zijn er veel bramenstruiken en varens. We wandelen om de vijvers heen en zien een rietendakkoepel (een soort huisje met rieten dak, maar zonder muren). Vanuit hier lopen we langs jonge aanplanting en een bult, gaan een klein bruggetje over en slaan rechts af. We lopen nu langs het water van de Koewei naar Kasteel Schaffelaar.

Vanwege de Open Monumentendag die vandaag is, mogen we het kasteel van binnen bekijken en natuurlijk doen we dit. We krijgen van een dame van het Geldersch Landschap te horen dat het Kasteel, het Schaffelaarsebos, de tuin en de zogenaamde Koewei helemaal zijn opgeknapt. De Oranjerie is herbouwd en wordt nu als restaurant gebruikt en de totale oppervlakte van het landgoed bedraagt 94 hectare. In de parkaanleg van het landgoed zijn drie periodes herkenbaar. De eerste aanleg was geometrisch van opzet en vormt nog steeds de hoofdstructuur van het park. Daarna volgde een aanleg in de vroege landschapsstijl. Er kwam een stelsel van slingerende vijvers, met slingerende paden eromheen en rondom het nieuwe huis werd ten slotte een park in late landschapsstijl aangelegd, met gebogen bosranden en gebogen paden en een vijver met een grafeiland.
Na deze leerzame tussenstop gaan we weer verder. We wandelen langs de Schaapskooi en de Oranjerie en komen uit bij een 'kruispunt' van - zover wij kunnen tellen - een stuk of tien wandelpaden. We kiezen het wandelpad dat schuin naar rechts gaat en komen zo weer terug bij onze auto.

Het vochtige heideveld dat overgaat in het Elzenbroekbos hoort tevens bij het Landgoed. Hier komen zeldzame plant- en diersoorten voor, maar dit gebied is niet toegankelijk. Er zijn verder wel vijftig soorten broedvogels, de specht, verschillende soorten vleermuizen en reeën op het Landgoed te vinden (bron: Geldersch Landschap). Landgoed Schaffelaar is zeker de moeit waard om een keer te bezoeken. Al dan niet met de hond, want er is een gedeelte ingericht als hondenlosloopgebied.
Meer info op www.glk.nl.