Logo barneveldvandaag.nl


Fietsdocent Bert Middendorp (middenvoor, met geel hesje): "We geven tips en adviezen om met plezier te blijven fietsen."
Fietsdocent Bert Middendorp (middenvoor, met geel hesje): "We geven tips en adviezen om met plezier te blijven fietsen." (Foto: Fietsersbond)

Fietsinformatiedag voor senioren

Prettig blijven fietsen! Daar gaat het om, tijdens de Fietsinformatiedag op woensdag 23 oktober bij Welzijn Barneveld in de Veluwehal. De dag is bedoeld voor alle 60-plussers, ook van buiten de gemeente. Voor slechts 5 euro kunnen ze deelnemen aan deze gezellige en informatieve dag. Koffie, thee en een lekkere lunch zijn inbegrepen.

door Anja Straathof

BARNEVELD - "Natuurlijk gaan we niemand leren fietsen", zegt Bert Middeldorp. Als fietsdocent heeft hij meegewerkt aan verschillende Fietsinformatiedagen die met succes in Gelderland zijn georganiseerd. "Maar de fiets verandert en als je wat ouder wordt, kan op- en afstappen wat lastiger worden. Het draait om fietsplezier."

Gevarieerd programma

De dag heeft is heel afwisselend. Bert: "We beginnen met een presentatie over verkeersregels en verkeersgedrag. Maar daarna gaan we naar buiten. Op een rustig fietsparcours kan iedereen oefenen met eigen fiets: opstappen, bochten nemen en stoppen. We geven daarover tips en adviezen."

Tikje hoger of lager

Fietsenmaker Vonk komt met een paar verschillende fietsen. "De ontwikkelingen gaan door, dus het is altijd fijn om daar wat meer over te horen en je eigen vragen te stellen. We kunnen door de dag heen ook kijken of de fiets wel goed is afgesteld. Het kan veel uitmaken als het zadel net een tikje hoger of lager wordt gezet."

Fietsgymnastiek

Ook wat fietsgymnastiek staat op het programma. "In balans blijven, kracht, reactievermogen en coördinatie. Je hebt het allemaal nodig tijdens het fietsen. Met gevarieerde oefeningen in een kleine groep is daar aandacht voor. Altijd een leuk deel van de dag!", zegt Bert.

Lastige situaties

Na de lunch maakt de groep een korte fietstocht door de omgeving, waarbij wordt stilgestaan bij lastige situaties onderweg. De dag besluit met de verkeerskundige van de gemeente, die vragen kan beantwoorden van deelnemers over de lokale verkeerssituatie. Bert: "Het is altijd gezellig samen en leerzaam bovendien."

Op de website van de Fietsersbond is meer te lezen over de Fietsinformatiedag:

https://www.fietsersbond.nl/onderweg/fietsschool/fietsinformatiedagen-voor-senioren/

Aanmelden voor de dag kan telefonisch (030 - 291 81 71) of via het formulier op de website:

www.fietsersbond.nl/fietsinformatiedagen