Logo barneveldvandaag.nl


Oehoe

Oehoe: Het dubbele gelijk

  Column

Mevrouw Thieme heeft helemaal gelijk. En Jaco Geurts ook. Nee, deze ouwe uil is geen gespleten persoonlijkheid en ook nog niet seniel. Het is zo'n gevalletje van de paradox: 'als de optimisten de macht krijgen, krijgen de pessimisten gelijk en als de pessimisten de macht krijgen, krijgen de optimisten gelijk'.
Iedereen, die net als ik graag een stukje vlees eet, weet ook wel, dat het niet goed gaat zo. Mest, fijnstof, ontbossing, dierenleed, bacteriën; de sector is doodziek. Daar heeft de Partij voor de Dieren gelijk in.

Toch heeft Jaco gelijk als hij twittert, dat jullie de landbouwsector dankbaar moeten zijn. Jullie kunnen bijna onbeperkt eten en hebben daarnaast nog geld voor smartphones, vakanties en ieder jaar nieuwe kleren.

De landbouw is doodziek

Dat komt doordat de sector zo gigantisch veel produceert tegen prijzen, die de werkelijke kosten helemaal niet dekken. Alleen, het is net als bij de auto op afbetaling: terwijl je erin rijdt, denk je niet aan de aflossing. Echt zuur wordt het als je 'm in de prak rijdt en nog jarenlang aan het afbetalen bent. Dat dreigt ook met de landbouwsector te gebeuren…
Die moet anders. De boeren willen dat, de consumenten weten het eigenlijk ook wel… Maar het heeft geen enkele zin om er plompverloren in Nederland mee te beginnen zoals mevrouw Thieme wil. Dan verplaats je het probleem alleen maar.
Dit is nou typisch zo'n probleem, dat alleen in Brussel kan worden aangepakt en vervolgens liefst in internationale verdragen moet worden vastgelegd – zodat ook China meedoet.
Thieme heeft echter wel gelijk, als ze erop wijst, dat de sector zichzelf niet aan de haren uit het moeras gaat trekken. De marktwerking maakt het alleen maar erger omdat 'goedkoop' produceren dan steeds de drijfveer blijft. Ik hoef het jullie niet te zeggen, wie z'n verstand gebruikt weet het: jullie eten is gewoon te goedkoop!
Laat ze liggen, die nuggets van onbekende substantie, die kiloknallers, die verschrompelende aanbiedingskoteletjes. Betaal een eerlijke prijs voor dat pak melk. Dáár help je de boeren mee! Verder is het aan de dokters in Brussel om te doen wat moet.

reageer als eerste
Meer berichten