Logo barneveldvandaag.nl


Column: Donkere maand

  Column

Waar is eigenlijk die zomer gebleven? Voor ik het wist was het alweer november en dat merk ik ook nog eens alleen aan die enorme somberheid van de laatste dagen. Donker als je opstaat, grijze dag, donker als je thuis komt. Wat is daar nou aan?

Nou ja, je kunt het thuis gezellig maken: kaarsjes aan en met warme chocolademelk op de bank. Ik merk altijd dat het echt herfst wordt als ik sokken moet gaan dragen. Voor mij niet fijn, want ik loop het liefst op blote voeten. Thuis dan natuurlijk. Maar inmiddels ben ik er wel weer aan gewend. De grote uitdaging is nog wel om twee dezelfde sokken te vinden. Eigenlijk moet ik gewoon tien paar sokken kopen die exact hetzelfde zijn. Maar ja, ik val altijd weer voor de verleiding van leuke streepjes en bolletjes. Dus doe ik soms maar net of het mode is, twee verschillende sokken. Dat zei ik als puber al tegen een wat conservatieve oom, met veel overtuiging in mijn stem. Hij keek me stomverbaasd aan maar geloofde me wel.

Waar ik het ook aan merk is dat toch echt de verwarming aan moet. Ik probeer het zo lang mogelijk uit te stellen met als gevolg dat ik soms zit te vernikkelen in mijn eigen huis. De kinderen klagen steen en been als ze op bezoek komen, maar ik ben het gewend, denk ik. Gewoon een warme trui aan. Als ik dan eindelijk overstag ga en de thermostaat op een redelijke temperatuur zet, dan merk ik opeens wat ik mezelf onthouden heb: lekker comfortabel in je eigen huis zitten, met de warmte als een deken om je heen. Dat is beter dan met een koude neus in een echte deken en ook veel gezelliger.

Toch overvalt het me elk jaar weer, opeens is het zo donker. Helemaal nu de wintertijd is ingegaan. Ik snap eerlijk gezegd niet dat het moet en ik zal blij zijn als het is afgeschaft. Van de ene op de andere dag begint het al om vier uur te schemeren. Ik ben echt een seizoenenmens, ik zou nooit ergens anders willen wonen dan in Nederland. Ik houd van de lente als alles opbloeit, van de zomer met die mooie lange avonden, van de herfst met al haar kleuren en in de winter geniet ik van die frisse vrieslucht. Maar dit jaar mis ik de zomer, de zon, de warmte. Zou ik echt een dagje ouder worden?

reageer als eerste
Meer berichten