Foto: Foto:

Belijdenis

  Column

Met enige regelmaat gaan er stemmen op om het gebruik van 'belijdenis doen' in de kerk af te schaffen. Onlangs nog was zo'n pleidooi te lezen op de website van de Protestantse Kerk. Jongeren zouden in onze tijd 'liever het juiste doen dan het juiste geloven' en 'daar past een moment van geloofsbelijdenis niet meer bij' (https://www.protestantsekerk.nl/verdieping/belijdenis-doen-uit-de-tijd/). Ik vraag me af of zulke kritische stemmen het gelijk aan hun kant hebben. Weet je waarom ik het gebruik van belijdenis doen juist heel indrukwekkend en belangrijk vind?

Allereerst spoort de Bijbel ons ertoe aan. Een voorbeeld is te vinden in de Eerste Korinthebrief van Paulus. Hij vertelt daar dat de Geest ons leert belijden. De Geest is een taalcoach die ons leert zeggen: 'Jezus is HEERE'. Als de bijbel ons oproept om publiekelijk voor je geloof in Jezus uit te komen, dan mogen we daar heel concreet handen en voeten aan geven in de kerk vandaag.

Als tweede is het afleggen van geloofsbelijdenis een eeuwenoude traditie. Ik weet dat wij in een cultuur leven die gefixeerd is op het heden. Toch denk ik een traditie die door de tijden heen overeind is gebleven, een kracht bevat die ons kleine leven van vandaag overstijgt. Als kerk mogen we vrijmoedig in deze traditie gaan staan en in lijn met onze voorouders elkaar stimuleren om belijdenis van je geloof in Jezus te doen.

Als derde mocht ik tijdens Pinksteren een belijdenisdienst leiden. Tien (veelal) jonge christenen knielden neer voorin de kerk. Ze zeiden 'ja' tegen Jezus en een leven dichtbij Hem. Voelbaar was hoe diep zo'n belijdenismoment ingrijpt in mensenlevens. De Geest is dan actief. Christenen vinden hun geluk en redding bij Jezus. Eén van hen zei prachtig: 'Ik ben geraakt door Gods liefde en heb Jezus nodig, alle dagen, en daarom doe ik belijdenis'. Alle drie de redenen maken dat belijdenis doen niet 'uit' maar 'in' is! Denk er gerust eens over na als in het nieuwe seizoen in veel kerken een belijdenistraject wordt aangeboden!

Rien Teeuw

Meer berichten