Logo barneveldvandaag.nl


Foto: Martin van der Hooft

Verrast

  Column

Wat is het toch leuk om je gemeente eens aan anderen te laten zien. Vorige week hadden we een kans, een kleine 3000 bezoekers kwamen naar het VNG congres. Met een vijftigtal van hen mocht ik een rondrit maken om bij BCA, de autoveiling in de oksel van de A30 terecht te komen.

Wat me opviel, is dat deze bezoekers zo verrast waren. Het imago van Barneveld is duidelijk veel stoffiger dan de werkelijkheid. En opeens kijk je dan zelf ook door de ogen van een vreemde en zie je al die pluspunten van onze gemeente. We mopperen wel natuurlijk want al het mooie zie je niet meer als je er dagelijks langskomt. Het Kasteel bijvoorbeeld, dat is voor mij een vanzelfsprekendheid. De Wesselseweg naar Kootwijkerbroek waar vaak te hard wordt gereden en waar ik me suf erger, zo dat je het mooie agrarische landschap niet eens meer ziet. Ik moet er ook teveel voor opletten daar, dat dan weer wel. Al die rotondes die ik verfoei maar die zij heel normaal vonden: goed opgelost zelfs. Ik werd er vrolijk van.

Opeens kijk je door de ogen van een vreemde en zie je al die pluspunten van onze gemeente

Bij de autoveiling, op zich al super interessant, kwam een hoogleraar vertellen over de toekomst van de mobiliteit. Een vrij jonge man was het terwijl ik hier in die valkuil viel, niks stoffigs aan. Hij hield een kort en onderhoudend verhaal over hoe de toekomst eruit kan zien in het verkeer. Hij had wel vier verschillende scenario's en kon niet zeggen hoe het er over tien jaar uit gaat zien, dat was wel weer jammer. Maar zelfrijdende auto's komen verbazingwekkend snel dichterbij. Als kind las ik zo'n strip, de Jetsons. Daar hadden ze al een magnetron, een mobiele telefoon en een soort vliegende auto. Mar ook een soort monorail waar je zo in kon stappen.

Sommige kinderen in mijn bus kunnen me haarfijn uitleggen hoe ik over een paar jaar niet meer nodig ben als chauffeur. Dan stappen ze zelf in en rijdt de auto ze precies daarheen waar ze willen, van deur tot deur. Ik kan het me niet voorstellen. Maar zo'n lezing, die zet je toch even aan het denken. Wie weet, over een paar jaar, lees ik lekker een krantje terwijl mijn auto vanzelf al die rotondes neemt, vanzelf afstand houdt en de snelheid regelt. Wel erg relaxed eigenlijk.

Judith van den Wildenberg

Meer berichten